Közel 20 százalékos árfolyam-emelkedésen van túl idén az OTP Bank részvénye, a jelek szerint azonban nyoma sincs a kifulladásnak, tovább menetelhetnek a bankpapírok. Pénteken 18 900 forint alatt zajlott a kereskedés, vagyis látótávolságban van a történelmi csúcsúrfolyam, ami 19 590 forintnál várja a rekorddöntést. 

Idén 20, egy év alatt 40 százalékkal drágultak az OTP-papírok.

Az elemzők egymás után jönnek ki új, a korábbiaknál magasabb célárakkal, két hete a Concorde Értékpapír jelezte, hogy 12-hónapos időtávon már 24 800 forintra várják az árfolyamot, október 11-én pedig a korábbi 20600 forintról 24200 forintra emelte a K&H Értékpapír anyavállalata, a Patria Finance az OTP-re vonatkozó célárát.

Ez azt jelenti, hogy további 30 százalékos felértékelődésben reménykedhet, aki most OTP részvényt vásárol. 

Az elemzők optimizmusa mögött a bankcsoport negyedévről-negyedévre erős számai állnak. A Patria elemzésében kiemelték:

  • Éves szinten az OTP mérlegfőösszege 15 százalékkal, a bruttó hitelállomány pedig 11 százalékkal nőtt. 
  • A hitelállomány növekedése Bulgáriában, Horvátországban és Szerbiában 20 százalék körüli volt.
  • A második félévben további hitelbővülésre lehet számítani, különösen a magyar lakossági hitelportfólióban, de a régiós országok közül Bulgáriában is erős lehet a növekedés.

Az árfolyam idei emelkedése ellenére a részvények továbbra is olcsók, a stabil profittermelés mellett. Az év első felében megfigyelt magas saját tőke arányos megtérülés (ROE) fenntartható tendenciának tűnik, amely miatt az értékeltség még mindig nem tűnik magasnak az előretekintő egy részvényre jutó saját tőke 1,2-1,3 szorosán sem.  

Könnyen lehet, hogy az OTP-részvénybefektetés ezúttal az osztalékvadászoknak is érdekes lesz. A korábbi bejelentések és a sajtóban megjelent találgatások szerint az OTP a Baltikum országaiban aktív Luminorra tett ajánlatot, az akvizícióra 2 milliárd euró körüli összeget szánhat a hazai pénzintézet. Ha nem az OTP ajánlatát fogadja el a kiszemelt hitelintézet tulajdonosa, akkor a felhalmozódott eredménytartalékból egy rekord összegű osztalék kifizetése várható, persze csak akkor, ha nem azonosít egy másik megvásárolható bankot az OTP menedzsmentje. 

Alapesetben pedig az éves nyereség 20-25 százalékát fizetheti ki az OTP, a profitkilátások alapján idén 535, jövőre 769 forintos részvényenkénti osztalékfizetés várható a Patria elemzője szerint.  

Az OTP részvények a külföldi befektetők körében is keresettek. A legutolsó statisztikák szerint 2770 milliárd forint lehet a külföldi kézben lévő OTP-részvények értéke, vagyis a teljes kibocsátott mennyiség 52,7 százaléka. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!