Csökkenő értékesítési számokról jelentett kedden a Tesla: a második negyedévről van szó, ebben az időszakban az Elon Musk vezette társaság 444 ezer elektromos autót adott el, közel 5 százalékkal kevesebbet, mint 2023 azonos hónapjaiban. 

A beszámolóból emellett sok pozitívumot is ki lehet olvasni, például azt, hogy a visszaesés kisebb volt, mint az első negyedévben mért 8,5 százalék. De jól fest az az összevetés is, amely szerint a második negyedév eladásai közel 15 százalékkal múlták felül a január-márciusi időszakét. 

A New Yorki tőzsdén jegyzett Tesla részvények kifejezetten jól teljesítenek, a jelentésben látottak ellenére több mint 8 százalékkal nőtt a papírok értéke nem sokkal a tőzsdenyitás után.

A magyarázat erre az, hogy az elemzők csak 439 ezres értékesítési adatot jeleztek előre. A jobb adat ahhoz is elegendőnek bizonyult, hogy a kínai BYD előtt továbbra is piacvezető maradjon a Tesla a tisztán elektromos járművek globális piacán.

Hétfőn a BYD 426 ezer eladott EV-autóról számolt be, náluk a trend még bőven emelkedő, a friss eladási számok 21 százalékkal magasabbak, mint amennyit egy éve elértek, ezzel a BYD fokozatosan zárkózik az amerikai központú riválisa felé. 

A jelek szerint a Tesla sikerrel pörgette fel az eladásokat, amihez számos kedvezményt és egyéb promóciót is bevetett. Kínában például kamatmentes kölcsönt kínálnak a Model 3-ra, vagy a Model Y-ra, július végéig. Az ázsiai ország fontos piaca a Teslának, tavaly a teljes árbevétel több mint ötöde onnan érkezett. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!