Rég nem látott ütést szenvedtek el a szerdai kereskedésben az amerikai tőzsdék, a nagy kérdés most az, mennyiben érintheti mindez a hazai részvényeket és hogyan teljesíthetnek rövidtávon a piacok.

A tengerentúli indexek óriásit estek, az S&P 500 2,3 százalékkal került lejjebb, a Nasdaq Composite viszont valósággal zuhant: 3,6 százalékos árfolyameséssel zárta a napot.

Rossz hír, hogy a vezető indexek a napi mélyponton zártak, ez a mai napra nem túl pozitív előjel. 

A legnagyobb forgalmú részvények közül a legnagyobb bukót a Tesla szenvedte el, a befektetők láthatóan egyáltalán nem díjazták, hogy a társaság második negyedéves nyeresége erősen elmaradt a várttól, ennek nyomán több mint 12 százalékkal zuhantak a Tesla papírok.

Több mint 5 százalékot veszített értékéből a Google anyacég Alphabet, illetve a Meta Platforms, ráadásul előbbinél a gyorsjelentést nem indokolt ilyen nagyságrendű esést, sőt a beszámoló inkább vegyesnek mondható: a hirdetési bevételek felülmúlták a várakozásokat, a befektetők inkább az AI-beruházások növekedése miatt aggódhatnak.

A sornak azonban nincs vége: az Nvidia papírok közel 7 százalékkal zakóztak, az Apple és az Amazon pedig közel 3 százalékkal, a Microsoft pedig 3,6 százalékkal. A tech papírokat felsorakoztató Nasdaq 2022 óta nem szerepelt ilyen gyászosan napon belül. A Tesla részvényeseknek pedig 4 éve nem volt ilyen gyalázatos napjuk. 

A CNBC-nek nyilatkozó elemzők szerint több dolog váltotta ki: a részvények többsége „túlvett”, a július hagyományosan gyenge időszak a tőzsdéken, és a jelek szerint a technológiai megavállalatok negyedéves jelentései sem hozzák az egyébként magas elvárásokat – eddig az S&P 500 indexben szereplő vállalatok 25 százaléka tette már közzé beszámolóját, abból 80 százalék egyébként jobb lett a várttól, de a tech-cégek inkább csalódást okoztak eddig.

A magyar tőzsdén nincs pánik, az első kereskedési órában a BUX mindössze 0,4-0,5 százalékkal ereszkedett. Az OTP papírok árfolyama fél százalékkal csökkent azok után, hogy a Morgan Stanley 21 500 forintról 20 100 forintra csökkentette az OTP Bankra vonatkozó, 12 havi célárfolyamát, az ajánlást egyenlő súlyozásról alulsúlyozásra rontották. Jelenleg 14 elemző vételre, 3 tartásra, 1 eladásra ajánlja az OTP részvényeit, a medián célárfolyam 21 527 forint – írta reggel az Equilor.

Ezzel a magyar tőzsde jócskán felülteljesít: a DAX 1,3 százalékos és az FTSE 0,75 százalékos csökkenéséhez képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!