Az Országgyűlés gazdasági bizottsága szerdán alig 10-15 perces vita után megtárgyalta, módosító indítványt nem nyújtott be hozzá, végül pedig támogatta a nemzetgazdasági miniszter által előterjesztett javaslatot, amely szerint

az országban létesülő akkumulátorhulladék-feldolgozó üzemek helyszínét az iparügyekért felelős, azaz a nemzetgazdasági miniszter jelölje ki. 

A parlamenti menetrend szerint az október 21-i héten kerül újra a plénum elé a pénzügyi közvetítőrendszert érintő és egyéb törvények módosítása, amelyet októberben el is fogadhat a kormányzati többség, hatálybalépésére a kihirdetését követő 8. napon kerül sor.

A Greenpeace nyílt levélben követeli az országgyűlési képviselőktől, hogy ne támogassák a törvényjavaslatot, amely a szervezet szerint a hazai és nemzetközi joggal szembemegy, az akkumulátoripar egyik legyszennyezőbb iparágát segítené

- írta a 24.hu.  

A környezetvédő szervezet szerint ha elfogadják a javaslatot, a nyilvánosság nem juthatna információhoz és nem szólhatna bele egy beruházás helyszínének megtervezésébe, hiába garantálják ezeket nemzetközi jogszabályok is. 

A javaslat azt is célozhatja, hogy megelőzze a helyi tiltakozásokat

- közölte a Greenpeace.

A kritika tárgya, hogy az elképzelés szerint

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter rendelet útján, a környezeti hatásvizsgálati eljárás előtt jelölhetné ki az akkubontó üzemeket helyszínét.

A törvénymódosítás szövege ugyanis félreérthetetlenül úgy fogalmaz, hogy az üzem létesítéséhez szükséges környezetvédelmi eljárások, ideértve például a stratégiai környezeti vizsgálatot is, valamint a hulladékgazdálkodási és más hatósági eljárásokat a kijelölést követően történne meg.

A Népszavának Csárdi Antal, a gazdasági bizottság LMP-s azt mondta:

a kormánypárt képviselői érdemi kritikára lehetőséget sem adva, minden ellenzéki és környezetvédelmi szervezettől érkező észrevételt félresöpörve szavazták meg a bizottságban javaslatot.

Az ellenzéki politikus szerint rendkívül nehéz helyzet alakult ki,

hiszen innen már a törvényalkotási bizottsághoz kerül az új törvénymódosítás, amelyről ezt követően gyakorlatilag azonnal szavazhat a parlament.

Ha a fideszes többség ezt megteszi, akkor pedig a miniszter ezen a téren teljesen szabad kezet kap. A lehetséges határidőkkel kapcsolatban Csárdi Antal annyit tett hozzá, hogy láthatóan a szándék ez, így a törvényt akár még ebben a hónapban elfogadhatja az Országgyűlés.