Én megpróbáltam együttműködni a jegybankkal, de kiderült, hogy az MNB vezetése úgy viselkedik, hogy ez nem lehetséges. Már el is vesztettem a bizalmamat abban, hogy ez visszaépülhet, már régen leszámoltam ezzel – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Nemzeti Bank és a kormány, illetve Matolcsy György jegybankelnök és az ő viszonyáról. Hozzátette,

az intézmények közötti összhang nagyon fontos, mert mindkét félnél kiváló szakemberek dolgoznak, csak szerinte a stílussal van probléma.

A miniszter reagált a jegybankelnök kormányzati gazdaságpolitikát érintő kritikáira, amelyeket legutóbb a múlt héten a közgazdász-vándorgyűlésen fogalmazott meg.  Nagy Márton szerint Matolcsy György súlyos tévedésben van, mert az előző évtized sikertörténete nem fog megismétlődni. Egészen mások a körülmények, ezért nem alkalmas a régi recept, teljesen más gazdaságpolitika kell hozzá.

Semleges gazdaságpolitika kell, amelyben függetlenítjük magunkat, a döntéseket ideológia nélkül hozzuk meg. Nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra, a pillérek megerősítésére. Rossz volt a helyzetértékelés és megoldási javaslat is.

Arra is kitért, hogy szerinte Magyarországon az inflációt a jegybank engedte el, és utána elsősorban a kormányzati beavatkozásoknak, az energiaválság megoldásának volt köszönhető az infláció mérséklődése, nem pedig a monetáris lépéseknek. 

Beváltak a kormányzati intézkedések, idei mélypontján az infláció


A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján az infláció 2024 augusztusában éves összevetésben 3,4 százalékot ért el, vagyis annak mértéke az előző hónapokhoz hasonlóan továbbra is alacsony szinten maradt. Az éves infláció piaci várakozásoknak megfelelő, mérsékelt és kedvező alakulása mellett az előző hónaphoz, azaz 2024 júliusához viszonyítva a fogyasztói árak nem változtak.

Éves alapon a háztartási energia ára 4,3 százalékkal, ezen belül a vezetékes gázé 9,4 százalékkal, az elektromos energiáé 1,7 százalékkal lett olcsóbb, a járműüzemanyagok ára pedig 2,9 százalékkal csökkent. Havi összevetésben kiemelhető, hogy a megelőző hónaphoz képest az élelmiszer árak átlagosan nem változtak, ugyanakkor az élelmiszereken belül a tojás 2,3 százalékkal, a száraztészta 1,7 százalékkal, a párizsi és a kolbász 1,4 százalékkal, míg az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 1,2 százalékkal kerültek kevesebbe. Mindezek kedvezően hathatnak a fogyasztás alakulására.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az adatokat értékelve emlékeztetett, hogy a kormány már a tavalyi év folyamán sikeresen letörte, majd tartósan alacsony szintre szorította vissza a háborús helyzet és a szankciók miatt megugrott inflációt, amelynek mintegy 80 százaléka kínálat oldali volt.

Nagy Márton beszélt arról is: a gazdaságpolitikának az a célja, hogy legyen egy béke utáni újraindítás, amikor nemcsak a növekedés mérete, hanem a minősége is számít majd. A miniszter ígérete szerint a fókuszban a hazai kis- és közepes vállalkozások és a családok lesznek, mert így lehet azt elérni, hogy a konjunktúrából minél többen tudjanak profitálni.

Szó esett arról is, hogy azért van szükség békeköltségvetésre, mert csak Donald Trump amerikai elnök és az ukrajnai béke esetén térhet vissza a gazdasági növekedés a 3-5 százalékos sávba már 2025-re. A felvetésre, hogy van-e B terv, ha mégsem Trump győz, azt mondta, van, akkor nem a gazdasági növekedés lesz a fő kérdés. „Lehet ezen gondolkozni, de nem szeretnék” – tette hozzá.

Nagy Márton szerint a szigorú monetáris politika fenntartása veszélyes lehet, az infláció árnyéka veszélybe sodorhatja a gazdaságot.

Az inflációt legyőztük, lent van a földön. Ha a jegybank túl óvatos, akkor a gazdaság megszenvedi ezt, és akkor előbb kell ezeket az akcióterveket indítani.

A kormányfő azt is közölte a hétvégén, hogy kell egy, a gazdasági és a költségvetési eszközöket egyszerre kézben tartó gazdasági csúcsminiszter, akinek a személye összefügg azzal, hogy a március 1-jén megüresedik a jegybankelnöki szék. A felvetésre, hogy ezt a posztot ő töltheti-e be, Nagy Márton azt mondta, ezt a miniszterelnöktől kell megkérdezni, ő a felelős, de még messze vagyunk ettől. 

Szerinte arra kell fókuszálni, hogy a gazdasági irányítás egy kézbe kerüljön, mert akkor gyorsan tud reagálni, Úgy véli, fontos lesz, hogy a jegybank és kormány között normális legyen a viszony, márpedig, mint fogalmazott„nagyon jó munkamegosztás, partnerségi kapcsolatom van Varga Mihállyal”.