Az OTP Bank is nyilvánosságra hozta, hogy növeli átutalási díjait a megemelt pénzügyi tranzakciós illetéknek megfelelően.

A mikro- és kisvállalkozások augusztus 1-től fizetik a magasabb tranzakciós díjakat

-vette észre a Biztosdöntés.hu.

Ahogy arról az Economx is beszámolt: a kormány 2024. augusztus 1-től az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) kormányrendelet módosításával felemelte a pénzügyi tranzakciós illeték mértékét.

Az illeték - néhány kivétellel - minden olyan pénzügyi műveletre vonatkozik, amely átutalást vagy készpénzfelvételt érint, azaz a leggyakoribb tranzakciók esetében biztosan meg kell fizetni.

Az illeték alanya azonban nem az ügyfél, hanem a bank, amelyik viszont átháríthatja azt az ügyfélre. 

  • A pénzügyi tranzakciós illeték a másfélszeres (a fizetendő díj maximumára nézve pedig kétszeres) emelését követően egy-egy átutalásért 0,45 százalék, maximum 20 000 forintot kér az állam.
  • A készpénzfelvételnél az állami elvonás mértéke már 0,9 százalékos, felső illetékfizetési határ nélkül.

Ezeket a díjakat a banki díjakon felül fizetik az ügyfelek.

Az emelés 2024. augusztus 1-től hatályos, de az első három bank (Erste, a Gránit és a K&H Bank) 60 nappal korábban közzétette a változásokat, így a legelső díjemelések eddig 2024. szeptember 16-án kezdődtek volna a Gránit Bankkal.

Az OTP Bank azonban az illetékemeléssel egyidőben, már csütörtöktől áthárítja az illetékemelést a mikro- és kisvállalkozásokra. A lakosság viszont egyelőre kimarad az emelésből a kormányzati díjemelés-stopnak köszönhetően.

Az OTP Bank a teljes illetékemelést áthárítja a mikro- és kisvállalkozói ügyfeleire, azaz

  • a forgalmi különdíj az átutalás összegére vetítve 0,3 százalék, maximum 10 000 forintról 0,45 százalék, maximum 20 000 forintra drágul a hitelintézet mikro- és kisvállalkozói hirdetménye szerint;
  • a készpénzfelvétel forgalmi különdíja 0,6 százalékról 0,9 százalékra drágul.

A bankok számára 2024. december 31-ig díjstopot rendelt el a kormány a lakosság felé. Mivel azonban a törvényi szabályozás általában nem tiltja, ezért a bankok a jelenlegi szabályok szerint legkorábban 2025. január 1-től már átháríthatják az illetékemeléssel kapcsolatos díjakat a lakosság felé is.

Ezek az emelések nem számítanak bele az éves inflációkövető díjemelésbe, amelyet a bankok számára felső határként megenged a jogszabály, így a jövő évben az inflációt meghaladó bankszámlás és bankkártyás költségemelkedésre számíthat a lakosság minden hazai banknál.

Kompenzál az OTP

Az OTP Bank egyedi kedvezménnyel támogatja vállalkozói ügyfeleit a megemelkedett tranzakciósilleték-teher ellensúlyozására, áll a bank szerdai közleményében. Mint írták, 2024. augusztus 1-től díjkedvezményt biztosít számukra. A jelenlegi és az új ügyfelek esetében is a forint számlákról, a bankon belül indított átutalások jutalékát nulla forintra változtatja visszavonásig, de legkésőbb 2024. december 31-ig1. „A mikro- és kisvállalkozói szegmenst érintő változásnak köszönhetően hazai vállalkozások százezreinek több millió tranzakciója válik kedvezményessé" – hangsúlyozták.

„Ismerjük és értjük ügyfeleink kihívásait, fontosnak tartjuk, hogy hatékony megoldásokat dolgozzunk ki számukra annak érdekében, hogy stabilan és fenntarthatóan tudjanak működni. Új és meglévő ügyfeleinket egyaránt szeretnénk támogatni azzal, hogy meghatározott tranzakcióknál nem kell számolniuk a banki jutalék költségével" – mondta Dancsné Engler Bernadett, az OTP Bank Mikro- és kisvállalkozói területének vezetője.