A munkaerőpiac mintha nem lenne felkészülve a frissdiplomások fogadására. Vagy legalábbis a generáció egy részének fogadására – derült ki az Intelligent nevű oktatási és karrier tanácsadási platform nemrégiben közzétett jelentéséből.

A felmérés, amely közel ezer toborzást és felvételiztetést végző HR-es visszajelzései alapján készült, azt is megállapította, hogy minden hatodik munkáltató vonakodik Z generációs munkavállalókat alkalmazni – idézi az adatokat az Euronews.

Hogy melyek voltak a főbb kritikai észrevételek az 1997 és a 2010-es évek eleje közt született munkatársakkal kapcsolatban? 

  • hogy könnyen megsértődnek;
  • nem rendelkeznek komolyan vehető munkamorállal;
  • nem kezelik jól a visszajelzéseket;
  • felkészületlenül éri őket mindaz, ami a munka világában várja őket, ezen belül is elsősorban a követelmények;
  • irreálisak az elvárásaik a munkahelyekkel és azzal kapcsolatban, hogy milyen módon bánjon velük a főnökük;
  • nincsenek tisztában az ügyfelekkel, valamint a munkatársakkal való alapvető társas érintkezés szabályaival, valamint az alapvető munkahelyi etikettet sem ismerik.

A kutatásban résztvevő tíz vállalatból hat jelezte vissza azt, hogy bocsátott el 2024-ben olyan friss diplomást, akit az idén vett fel. Az okok: az alkalmazottak motiválatlansága, a szakmaiság hiánya, továbbá a gyenge kommunikációs képességek.

A megkérdezett toborzók részéről az szintén visszatérő negatív tapasztalat volt, hogy a pályára lépő fiatalok jó része nehezen bírja a munkaterhelést, gyakran késik, képtelen alkalomhoz illően felöltözni és kommunikálni.

Persze mindez nem jelenti azt, hogy ne lenne a Z generáció körében is rengeteg talpraesett, felkészült és nagy munkabírású, továbbá motivált és szép szakmai sikereket egymásra halmozó munkavállaló.

Nem kell sok az Z generáció boldogságához

Egy új kutatás szerint a Z generációnak nehezebb dolga van, mint az elődöknek az ő korukban.

A részletekről ITT írtunk bővebben.