A Tesla Model Y felkerült azon elektromos járművek (EV-k) listájára, amelyeket egy kínai önkormányzat szolgálati autónak vásárolhat. 

A kelet-kínai Csiangszu tartományi kormánya június 6-án egy 56 tételes listát tett közzé  a párt-, kormányzati és állami szervezetek által szolgálati autóként használható új járművek beszerzést – írja a Reuters.

A Tesla sanghaji gyárában készült Model Y és a Volvo Cars XC40 mellett a többi 54 tétel mind kínai márkájú EV és hibrid volt. A közlemény nem pontosította, hogy a tartományi kormány hány Model Y autót vásárolhatott.

Ez lesz első alkalom, hogy az amerikai vállalat gépkocsijai is szerepelnek a kínai kormányzat járműparkjában. 

Kínai tiltás  

Kína egyes kormányzati és katonai létesítményeiből kitiltották a Tesla autóit. Azonban április végén az ország vezető autóipari szövetsége megállapította,hogy a Tesla által Kínában végzett adatgyűjtés megfelel az állami követelményeknek.

Ezt követően szüntették meg az amerikai gyártót sújtó korlátozásokat, amiben valószínűleg szerepet játszhatott, hogy Elon Musk április végén találkozott Li Csiang kínai miniszterelnökkel.

A vámháború árnyékában 

A kínai autók külföldi keresletét beárnyékolja az észak-amerikai és EU-s vámok bevezetése és a belföldi verseny erősödése. 

Az  idei első félévben 9 százalékkal csökkentek a Tesla Kínában gyártott járműveinek kiszállításai  a 2023-as év azonos időszakához képest.

Az Egyesült Államokkal való technológiai rivalizálás ellenére Peking növelte a Tesla támogatását. Az amerikai vállalat  idén tervezi az országban egy adatképző központ építését, és az önvezető (Full Self Driving) szoftverének bevezetését.