A tárca szerint helytelen az orgánumok azon értelmezése, miszerint Magyarország uniós összevetésben az utolsó előtte helyen áll a minimálbérek tekintetében, mivel a valós képet az úgynevezett effektív minimálbér adja meg.

A közlemény szerint ez egy súlyozott átlaga a minimálbérnek és a garantált bérminimumnak, mivel Magyarországon, a tárca szerint Európában egyedülálló módon, a legkisebb keresetek összege kétlépcsős rendszerben működik, az uniós országokban nem létezik hasonló garantált bérminimum rendszer. Úgy fogalmaznak, hogy ezekre tekintettel az összehasonlítást a megfelelő módszertan alkalmazásával érdemes megtenni, így a minimálbér mellett a garantált bérminimumot is szükséges figyelembe venni, főként, hogy a tárca állítása szerint a garantált bérminimum több mint kétszer annyian részesülnek, mint a minimálbérben.

A Nemzetgazdasági Minisztérium ezek alapján leszögezte, hogy az effektív minimálbér összege mintegy 306 ezer forint, amivel az EU 482 ezer forintos átlagos minimálbéréhez viszonyítva Magyarország a 17. helyet éri el a tagországok között, megelőzve Csehországot, Szlovákiát, Romániát és Bulgáriát.

A napokban jelent az az uniós rangsor, amely alapján hivatalosan is megtörtént az, amit már a nyár elején valószínűsíteni lehetett: már Románia is megelőzte Magyarországot a fizetések tekintetében.

A Forbes szemléje szerint ugyanis az adatok alapján a nettó minimálbér Magyarországon 177 400 forint, míg a román 188 376 forint. Így az Európai Unión belül már csak Bulgáriában alacsonyabb a minimálbér.

Nem csak síelni járnak ki a magyarok Ausztriába

Hóból rengeteg van, azonban a munkaerőpiacról közel 22 ezer dolgozó hiányzik az osztrák síparadicsomokban. Kapkodnak az osztrák vendégházak az idénymunkások után, gyakorta már a nyelvtudás sem számít.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.