Megkezdte őszi munkáját a Nagy Márton vezette Gazdasági Kabinet, melynek első ülésén a Kabinet tagjai áttekintették a globális és európai gazdasági folyamatokat, különös tekintettel a magyar gazdaság helyzetére – írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A közlemény szerint kidolgozás alatt áll egy „újraindítási akcióterv”. Ennek részeként eddig már jórészt bejelentett vagy legalábbis meglebegtetett intézkedéseket tekintett át a kabinet. Azt is megvizsgálták, hogy 

a hosszú távú lekötött megtakarításokat miképpen lehetséges opcionálisan, a lakosság döntésének függvényében, adómentesen felhasználni otthonteremtés céljából.

Eszerint a kabinet lehetővé tenné, hogy a lakosság – kellően vonzó kondíciókkal – inkább ingatlanbefektetésekbe forgassa át az állampapír-állománya egy részét.

A kkv-k támogatása

Az „újraindítási akcióterv” része továbbá 

A közlemény kitér a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) támogatására, ennek része:

  • a beruházásaikat célzottan támogató 1+1 program,
  • a kkv-k digitalizációját előmozdító program annak érdekében, hogy minden kkv saját honlappal és e-mail-elérhetőséggel rendelkezzen,
  • közelebbről meg nem határozott, a kkv-k finanszírozásának javítását célzó intézkedéseket, a lehetséges új hitel-, tőke- és garanciaprogramok.

Az elfogadott döntéseket a kabinet a kormány szeptemberi ülésére terjeszti elő.

Nagy Márton új terveket osztott meg, Orbán Viktor is képbe került

A nemzetgazdasági miniszter szerint nincs finanszírozási nehézség, az extraprofitadókat azonban a tervezettnél később vezetik ki. Bejelentette: tervben van egy új kkv fejlesztési államtitkárság, és egy új beruházást támogató rendszer létrehozása.