A Portfolio Economic Forum című konferencián az OTP vezérigazgatója azt mondta, nincs még egy olyan közép-kelet-európai ország, ahol olyan aktív avatkozna bele a bankszektor életébe a kormány, mint Magyarországon. Szerinte nem csupán magasak a szektor terhei, hanem kiszámíthatatlanok is, és minden ágazat közül a bankszektor jár a legrosszabbul.

A 444.hu írása szerint Csányi azt mondta, mindez azért van így, mert olyan adókat varrtak a szektor nyakába, amilyenek más területek nem érzékelnek. Azt is nagyon rossznak nevezte, hogy nem teljesül egy adó bevezetésekor elhangzott ígéret, utalva ezzel arra, hogy az extraprofitadót az eredeti tervekhez képest még mindig nem vezették ki, azonban a költségvetés hiánya és az elmaradt GDP-növekedés miatt nincs más lehetőségük, mint fizetni azt.

Csányi úgy véli, kevesebb különadó lenne szükség, hogy a bankok hitelezni tudjanak és így együtt növekedhetne a szektor a gazdasággal.

Az 5 százalékos kamatplafonról úgy fogalmazott, bár a kormány a bankoktól ezt várja el, nincs szó róla, milyen kötelezettséget vállal a kormány az infláció alakulására.

Az OTP elnöke Nagy Mártonra is utalt, megjegyezve, hogy bár a várt növekedés nem teljesül, mégis külön tárcát kap az ezért felelős miniszter.