A 30 milliárd forintos keretösszegű pályázatra beérkezett kérelmek alapján túllépte az ezret az állami segítséggel beszerezni kívánt elektromos haszongépjárművek száma – tette közzé az Energiaügyi Minisztérium  (EM).

A tárca közleménye kiemelte:

a legnagyobb szennyezők közé tartozó közlekedés zöldítése érdemben előmozdíthatja a károsanyag-kibocsátás visszafogását, a klímavállalások teljesítését Magyarországon. Az Energiaügyi Minisztérium az e-töltőhálózat fehér foltjainak felszámolását ösztönző kiírással is segíti majd az elektromos autózás további térnyerését.

A program járművenként az akkumulátor teljesítményének függvényében legfeljebb 4 millió forint, cégenként a foglalkoztatottak számához igazodva összesen akár 64 millió forint hozzájárulást kínál tisztán elektromos hajtású személyautókisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához. A környezetkímélő és csendes járművek üzemeltetőik számára működtetési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg. 

A vállalatoknak szóló pályázatra közel 3500 gazdasági társaság jelentkezett eddig, az általuk kért támogatások összege 16,3 milliárd forint. 

A haszongépjárművek nagyjából az igényelt darabszám harmadát adják, a cégek mostanáig több mint 3200 személyautó beszerzéséhez igényeltek állami hozzájárulást.

A tehergépkocsik sorában a legnépszerűbb típusok és márkák:

  • a Cenntro Logistar 100 (178 darabbal);
  •  a Dacia Spring Cargo (161 darab);
  • a Toyota Proace City Electric (88 darab);
  • a Ford E-Transit (68 darab);
  •  és a BYD ETP 3 (64 darab). 

Minden kategóriát egybevéve a BYD termékei (a már említetten túl különösen az ATTO 3, a Seal és a Dolphin) a legkeresettebbek, összesen 1083 darabbal.

(via MTI)