A Renault bemutatta az R4 E-Tech-et, egy kompakt elektromos járművet, amely segít az autógyártónak jobban felvenni a versenyt a BYD által vezetett kínai gyártók olcsó ajánlatával.

A várhatóan 35 ezer eurónál (mintegy 14 millió forintnál) kevesebbe kerülő modell hétfőn debütált a Párizsi Autószalonon. Az R4-et a franciaországi Maubeuge-ban szerelik össze, a motort és az akkumulátort pedig a közeli francia gyárakból érkezik.

Ez egy nagy eredmény, és lehetővé teszi számunkra, hogy mindenhol francia zászlókat helyezzünk el az autóban

– mondta Bruno Vanel, a Renault termékteljesítményért felelős vezetője egy interjúban. Az értékesítés a jövő év első felében kezdődik.

A Bloomberg beszámolója szerint a Renault egy sor megfizethető árú elektromos járművet vezet be, hogy ellensúlyozza a kereslet lassulását, amelyet a támogatáscsökkentés váltott ki, ami megnövelte a plug-in autók tulajdonlási költségeit.

Luca de Meo vezérigazgató a helyben gyártott EV-ket szorgalmazza, hogy jobban versenyezhessen a régióban terjeszkedő kínai gyártókkal.

E hónap elején az Európai Unió megszavazta a Kínából importált elektromos autókra kivetett vámokat. Emmanuel Macron francia elnök, aki a tervek szerint hétfőn ellátogat a párizsi kiállításra, tavaly év végén úgy módosította az elektromos autók támogatására vonatkozó szabályokat, hogy az ázsiai országban gyártott modellek többségét kihagyta belőle.

Az R4 400 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik majd egyetlen feltöltéssel, és olyan technológiával érkezik, mint a kétirányú töltő és a ChatGPT-alapú digitális asszisztens. A jármű a kisebb R5-össel közös platformra épül, amely egy 25 ezer eurós EV, és amelyet februárban mutattak be.

Megpróbáltuk megtartani a régi R4 szellemiségét, de a modern korhoz igazítottuk

– mondta Vanel, hozzátéve, hogy az új autó elég tágas egy család számára.

De Meo további megfizethető árú EV-ket tervez a Renault kínálatának kiegészítésére. A márka 2026-ra tervezi egy elektromos Twingo bevezetését, 20 ezer euró körüli áron.

A mai világban segít, ha kisebbek és agilisak vagyunk

– fűzte hozzá a vezérigazgató egy interjúban.