A Tesla 2025 végére szeretné a piacra dobni a Model Y-nak, a kínai piacra szánt hatüléses változatát. A cég arra kérte a beszállítóit, hogy készüljenek fel a szóban forgó modell termelésének a kétszámjegyű növelésére – mondta a Reutersnek két, az ügyre rálátó forrás.

A Tesla 2020-ban dobta piacra a sanghaji üzemében összeszerelt Model Y-t, amelyet a „Juniper” elnevezésű projekt keretében újítanak fel. Az eredeti tervek szerint már idén forgalomba került volna az új, öt férőhelyes változat, azonban a portál információi szerint csak 2025 elején fogják piacra dobni ezt a verziót, majd az év végére megkezdik a hatüléses típus gyártását. 

A Model Y crossover a legkelendőbb autó Kínában, az idei első félévben 207 800-as darabot adtak el ebből a típusból.

Növekvő eladások 

Az utóbbi időszakban intenzíven nőtt az amerikai vállalat sanghaji üzemben gyártott járművei iránti kereslet:

2024 első hat hónapjában 6 százalékkal nőttek az itt összeszerelt, Model 3 belföldi és tengerentúli kiszállításai az előző év azonos időszakához képest. 

Mindazonáltal komolyan beárnyékolják az itt összeszerelt járművek iránti keresletet az idén bevezetett európai uniós vámtarifák, illetve, hogy október 1-től az Egyesült Államokhoz igazodva Kanada is 100 százalékos vámot ró ki a kínai elektromos autók importjára.

A Tesla várakozásai szerint a harmadik negyedévben tovább fognak nőni a cég kínai eladásai, annak ellenére, hogy a  májusi globális elbocsátások részeként leépítették a vállalat értékesítési állományának egy részét.