AI Summit 2024 – első nap

AI Summit 2024 – első nap

Hétfőn és kedden AI Summit BUDAPEST címmel kétnapos rendezvénysorozatot szervez az Indamedia a Magyar Zene Házában és a Néprajzi Múzeumban. A konferencia célja, hogy az érdeklődők valós betekintést nyerjenek a mesterséges intelligencia világába, és felfedezzék az üzleti életre, a társadalmi viszonyokra és az ipar világára gyakorolt jelenlegi és jövőbeli hatásait.

18:44
szeptember
9.

Az AI nem tudja megmondani, mi az a magyar

Mi az oka annak, hogy nem az AI írja meg a magyar stratégiát, holott az képes lenne arra

– tette fel a kérdést Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

Kép: Economx, Hartl Nagy Tamás

Szerinte a mesterséges intelligencia ötletelés szintjén tud segíteni a politikának, képes nyilatkozatot is írni, és sok esetben felmerül a gyanú, hogy néhány politikus esetében ez meg is történik, azonban az a stratégia, amit megalkotott próbaként hazánk számára, az lényegében bármelyik ország számára jó lett volna.

Mert amelyik bármelyik országnak megfelel, az egyiknek sem jó,

magyarázta miniszterelnök politikai igazgatója, hozzátéve, hogy szükség van egy többletre, hogy valóban magyar nagy stratégiát alkossunk, ez pedig a politikusi szakmát alapvetően érinti.

Orbán Balázs előadásáról bővebben itt olvashat.

12:54
szeptember
9.

Az AI olyan, mint a LEGO

„A kutatás csak egy dolog, ennél sokkal fontosabb hogyan implementáljuk a működésbe a mesterséges intelligenciát, illetve ennek milyen hatása van a produktivitásra”

– mondta Tomasz Stachlewski, az Amazon Web Services (AWS) technológiai vezetője.

Fel kell mérni, hogy milyen veszélyei vannak a mesterséges intelligencia használatának a projektek során. Itt a legfontosabb kérdés az, hogy belső vagy külső felhasználásra készül a termék/szolgáltatás.

Kép: Economx, Hartl Nagy Tamás

A gépi tanulás folyamatosan fejleszthető, azonban fontos odafigyelni arra, hogy milyen hatással van a vállalkozás eredményességére. A legtöbb cég szerint a gépi tanulásra épülő AI-rendszerek többnyire hasznosak, és pozitív hatást gyakorolnak az üzleti folyamatokra.

Sokan azt hiszik, hogy teljesen tisztában vannak a felhőszolgáltatások lényegével, de valójában sokkal többről van szó, mint egyszerű szerverhasználatról.

A felhőt inkább olyan építőkockákként kell elképzelni, amelyek különféle szolgáltatásokat és termékeket tartalmaznak.

Ahogy egy cégnek néha egy adott „kockára” van szüksége, máskor pedig egy másikra, úgy variálhatók a felhő adta lehetőségek is. Ez a technológia szépsége: rugalmasságot kínál, és lehetőséget ad arra, hogy a vállalkozások számos különféle megoldást hozzanak létre, akár automatizált módon.

12:40
szeptember
9.

Az irodalom érzelmi üzeneteit nem tudja közvetíteni az AI

„Amikor összeeresztettem Jókai Mórt a mesterséges intelligenciával, arra kértem, hogy foglalja össze a Kőszívű ember fiai című művet. Ez egyáltalán nem sikerült, ezért azt kértem, foglalja össze csak az első fejezetet, de a ChatGPT nem tudta kibogarásznia azt, hogy miről szól”

– mondta Nyírő András. A kutató kiemelte, hogy az irodalom mindig egy üzenet, amit megpróbálunk eljuttatni lélektől lélekig, és nem biztos, hogy erre az AI alkalmas.

Kép: Economx, Papajcsik Péter

A ChatGPT egy nyelvi modell, melyet rengeteg szöveggel treníroztak, ezek nagy része pedig angol nyelvű volt. Ez azt jelenti, hogy a mi kultúránk sokkal kevésbé van benne ennek a generatív rendszernek a válaszaiban. 

Az AI olyan mintha egy amerikai professzor válaszolna a mi dolgainkra, de ugye vannak ismerethiányok

– emelte ki Nyírő András.

12:21
szeptember
9.

Milyen AI-t ajánl a bankoknak az MNB?

Szerző: Vermes Ádám

Szombati Anikó, a Magyar Nemzeti Bank digitalizációért és fintech fejlesztésért felelős ügyvezető igazgatója Ray Kurzweil munkásságát felidézve arra figyelmeztetett, hogy 

a korábbi előrejelzéseket csaknem minden esetben érdemben felül kell vizsgálni.

Az MNB már évek óta vizsgálja, hogy a bankok hogyan lehetnének hatékonyabbak az MI segítségével, a digitalizációból kimaradó bankok ugyanis jelentős versenyhátrányba kerülnek. Digitális sebességváltásra van szükség, a generatív MI érdemben javíthatja a banki munkavállalói hatékonyságot.

Az MI megoldások az értéklánc több pontján is jelentős potenciállal rendelkeznek, ilyen lehet például a profilképzés vagy a kiberbiztonság is. 

Kiterjedt pénzügyi alkalmazása az ügyfeleknek előnyökkel (például alacsony díjak vagy pénzügyi szolgáltatások szélesebb elérhetősége) és hátrányokkal (például diszkrimináció vagy pénzügyi kizáródás veszélye) is járhat. Ezek a hatások a piacok egészére, illetve az egyes intézményekre is jelentősek lehetnek. Szombati Anikó elmondása szerint

egyelőre nem rendelkeznek a hazai bankok átfogó MI-stratégiával, az MI kérdéskörében pedig jelentősen eltérő szinteken állnak.

Jelenleg legtöbben folyamatoptimalizálásra, valamint személyre szabott üzenetek és ajánlatok küldésére használják. 

A jegybank lehetőségeiről kiemelte, hogy a cél a két szélsőséges hozzáállás közötti egyensúly megtalálása (túlzott szigor vs. laissez faire), ezzel pedig az innováció segítése a pénzügyi stabilitás megőrzése mellett. 

Az MNB a Digitális Transzformációs Ajánlásának kiegészítését is tervezi egy MI fejezettel, amelynek tervezett témakörei között van például az adatbiztonság, a tudásmenedzsment vagy a modell-fejlesztés is.

11:58
szeptember
9.

Már nagy szükség volt a szabályozásra

„Az AI Act-ben az a jó, hogy van, mert már nagy szükség volt rá, nagy volt a várakozás” – mondta Petrányi Dóra, a Globális Technológia, Média és Kommunikációs Csoport társvezetője a Futunk a technológia után című pódiumbeszélgetésen. A GDPR-hoz, vagyis az általános adatvédelmi rendelethez hasonlította, mert arra is nagy volt az igény. Az AI Act-nél fontos, hogy kockázatalapú megközelítéssel indítottak. A tiltott alkalmazások olyan kockázatosak, hogy 6 hónap múlva már nem lehet azokat kezelni, ezért fontos, hogy a tiltásokkal már most tisztábban lehessen látni.

„Alapvetően maga az AI Act megközelítése jó, mert nem a technológiát határozza meg, hanem annak az alkalmazását”

– mondta Csiszér Gábor az NGM főosztályvezetője. A szabályok azt célozzák, hogy mikor van jogsértés, milyen kockázatok vannak, és mikor kell beavatkozni.

Kép: Economx, Hartl Nagy Tamás

Azért olvad le az okos hűtőszekrény, mert áramszünet volt, egy másik példa szerint újra bootolt a hűtő, de az érzékelője miatt nem kezdett hűteni, mert elég hideg volt. Kihez hogyan fordulhatok? Petrányi Dóra elmondta, fogyasztói szempontból van már formálódóban egy MI-re vonatkozó rendelet, ami a probléma felmerülése esetén a bizonyítási tervet fogja kidolgozni, de ez egyelőre csak egy tervezet. Az az irányelv körülbelül már 2 éve parkolópályán van – tette hozzá Csiszér Gábor. Szerinte 

a ChatGPT nagyon beivódott a köztudatba, hogy az a mesterséges intelligencia, ez azonban természetesen nem így van.

Úgy véli, hogy mindenkinek a hatékonyságát növelik ezek az eszközök hosszú távon, legyen az vállalat vagy magánszemély.

„A technológia szempontjából az a jó, ha a szabályozás egyszer már megvan, és az többet nem változik”

– mondta Tóth Miklós, a Mesterséges Intelligencia Koalíció szakmai vezetője. Hozzátette, a gyors folyamat fontos, hogy azonnal lehessen alkalmazkodni a rendelethez.

Tóth Miklós szerint a problémát az jelenti, hogy a vállalkozások megijedtek az uniós rendelettől, azonnal a büntetések iránt kezdtek érdeklődni. Az emberek 45 százaléka Kelet-Európában nem tartja hasznosnak az MI-megoldásokat, amit MI-vel foglalkozó szakemberként megdöbbentőnek tart. Ez ellen meglátása szerint use case-ek bemutatásával lehet fellépni.

Petrányi Dóra szerint

az lenne a nagy baj, ha a technológiai fejlődést akadályozná a szabályozás.

Az Egyesült Államok, az ázsiai országok és Európa teljesen máshogy közelít az MI szabályozásához. Mindenhol vannak már olyan alkalmazások, amelyek felvetik az MI szabályozásának kérdését. Az önszabályozás megkerülhetetlen marad a jövőben is.

11:42
szeptember
9.

Milyen veszély leselkedik az irodalomra?

Szerző: Koncsek Rita

Mekkora veszélye van annak, hogy a könyvpiacot ellepik a mesterséges intelligencia (AI) által megírt könyvek, tette fel a kérdést egy kerekasztal beszélgetésben Ott Anna, művészeti menedzser.

Egy ehhez hasonló mondat, már amikor megjelent az internet, azóta fenyegeti a könyvkiadókat, mondta Sárközy Bence, a Libri Kiadó Csoport kiadási igazgatója. Az internet megjelenésekor is hasonló félelmek voltak a könyvpiacon.

Példaként említette, hogy a műfordítás is egy önálló műalkotás, ha azt tisztességesen csinálja valaki, akkor azzal nincs gond. Nem baj, ha valaki fordító programot használ a munkájához, de ha csak AI segítségével dolgozik, akkor azt azonnal úgy is kiszűri egy szerkesztő.

Nagyon meg fogja változtatni az AI a mindennapjainkat, de a Gutenberg óta lévő folyamatot, hogy valaki leírja a gondolatait, és hogy ezt egy könyvkiadó kiadja, ezt biztosan nem veszélyezteti az AI

– mondta Nyáry Krisztián, a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója.Ugyanakkor az egy kaptafára készülő szerelmes regényeket viszont nagyon könnyen meg tudja írni a mesterséges intelligencia, tette hozzá a szakember. Biztos lesznek olyan termékek, amiket majd AI állít elő, de ezek nem tudnak majd versenyezni a szépírók műveivel.

Nem gondolom, hogy azok az írók akik ma irodalmat csinálnak, ők lennének azok, akik az AI-jal íratják meg a műveiket

– mondta Moskát Anita Zsoldos Péter- díjas író, művészeti menedzser. Azt mondta, hogy kipróbálta már az AI-t, hogy írjon le egy parkot, és egy év alatt valamennyit javult a gépezet. Például az AI azt írta a park meghatározására, hogy csicseregnek a madarak, zöld a fű, és ha megkérte, hogy legyen kicsit igényesebb, akkor beletett két giccses hasonlatot, amit majd a szerkesztő azonnal ki is fog húzni, sorolta.

Irgalmatlanul gyorsan fejlődik az AI, hónapokban mérhető a változás

– emelte ki Nyáry Krisztián, a gépezet az újdonsággal nem tud mit kezdeni.

Kép: Economx, Papajcsik Péter

Az egyéniség hiányzik az AI-ból, mondta Sárközy Bence. Az olvasóknak szüksége van az írókkal a személyes kapcsolattartáshoz. Például, amikor egy könyvvásáron oda mehet a szerzőhöz és az író dedikálja számára a könyvét. 

Magyarországon 300 ezer ember olvas igényes irodalmat, kétmillióan lehetnek azok, akik rendszeresen olvasnak, mondta Nyáry Krisztián. Nem kell rettegni az AI-tól, mert a közösségi média is tele van a mesterséges intelligencia által készített fotókkal, de már ezeket is jól kiszúrjuk, mert giccses, és túl sok. Így lesz a mesterséges intelligencia által írt könyvekkel is, hogy azonnal kiszűrhető, hogy ez nem egy szerző által írt mű.

11:21
szeptember
9.

Navracsics Tibor: Az AI segítségével fejlesztenek egy magyar nagytérséget

A kormányzat kísérleti jelleggel a mesterséges intelligencia felhasználásával indítja el a Dél-Dunántúli térségfejlesztési programot – jelentette be Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter. A cél, hogy a nagytérséget segítsék a befektetésektől kezdve, a turizmuson át a környezetvédelemig.

Navracsics Tibor
Navracsics Tibor
Kép: Economx, Hartl Nagy Tamás

Navracsics Tibor úgy látja, hogy amikor fejlesztés-politikára gondolunk, akkor társadalom fejlesztésekről, oktatásról is kell beszélnünk, ami aztán megágyaz az iparpolitikának. Kiemelte, hogy „Magyarország minden tekintetben az EU-s átlag alatt helyezkedik el a digitális közszolgáltatások terén”, de ugyanilyen rossz a helyzet a digitális integráltság, a humántőke esetében is, egyedül az internet hozzáférésnél közelítünk az uniós szinthez.

Négy csapásirányon dolgozik a kormányzat az MI segítségével:

  • okos város programok: digitális megoldások révén, a polgárok szokásait figyelembe véve teszik okosabbá a településeket, polgárok helyváltoztatása, mozgása révén okosabbá teszi
  • népegészségügy: a bigdata révén ezernyi területről gyűjtenek be adatokat,
  • környezeti fenntarthatóság: sokkal környezetbarátabb beruházásokat lehet létrehozni az adatok ismeretében,
  • gazdaságfejlesztés: szintén az adatok integrálása a cél.

Navracsics Tibor szerint ezekkel okosabbá válik a kormányzati politika, hatékonyabb lesz a végrehajtás, a döntéstámogatás szubjektum nélkül történik, és célzottabb lesz a kormányzati reagálás.

Az MI-t használják már a NAV-nál, a képviselő-testületek az IKIR-en keresztül tanulhatják el a hatékony a településfejlesztést, de jelen van a digitális technológiai a hazai turizmusban, és az egészségügyben is. 

11:05
szeptember
9.

Több százezer állás van veszélyben

A mesterséges intelligencia (AI) évtizedek óta létezik, de csak az elmúlt néhány évben vált szélesebb körben elérhetővé és alkalmazhatóvá a kereskedelemben. A technológiai fejlődés felgyorsulásával a generatív rendszerek különösen nagy figyelmet kaptak.

Martin H. Thelle, az Implement Consulting Group vezető partnere előadásában három fontos tényezőt emelt ki a generatív rendszerekről:

  • ezek a rendszerek képesek gyorsan és hatékonyan szűrni a felhasználónak szükséges adatokat;
  • eközben egyszerűen használhatóak, hiszen a felhasználók köznyelvet alkalmazva, programozói tudás nélkül is tudnak dolgozni az AI-rendszerekkel – a programnyelv helyett a promtoláshoz kell érteni;
  • az eszközök jelentős része online elérhető nyílt adatbázisokat használ, így széles körben hozzáférhetők a vállalkozások és a magánszemélyek számára egyaránt.

A generatív AI hatása már most is érezhető a gazdaságban, a Goldman Sachs elemzése szerint meg van benne a potenciál, hogy a következő évtizedeket teljesen felforgassa makrogazdasági és versenyképességi szempontból.

A következő évtized kezdetén már láthatjuk a gazdasági előnyöket azoknál az országoknál, akik már korán elkezdték használni a mesterséges intelligenciát a munkájuk során – óriási előnyben lesznek ezek az államok.

„Az AI nemcsak lecseréli a korábbi technológiákat, hanem makrogazdasági mutatókat is meg tud változtatni rövid idő leforgása alatt”

– hangsúlyozta Martin H. Thelle.

Magyarország bruttó hazai termékére (GDP) is hatással lehet a mesterséges intelligencia: 5 százalékos növekedés lehet a következő 10 évben.

A dán tanácsadó cég kutatása szerint a hazai gazdaságban jelen lévő munkák 37 százalékát nem érinti a mesterséges intelligencia, ide tartoznak például a baristák, fodrászok vagy az építőmunkások. Ugyanakkor 57 százalékos aránnyal vannak jelen azok a szakmák, amelyeket valamilyen szinten befolyásolhat az AI. Számításaik szerint mindössze 300 ezer állás van kifejezetten veszélyben az AI miatt.

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

AI Summit 2024 – első nap

Hétfőn és kedden AI Summit BUDAPEST címmel kétnapos rendezvénysorozatot szervez az Indamedia a Magyar Zene Házában és a Néprajzi Múzeumban. A konferencia célja, hogy az érdeklődők...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.