Az USA kereskedelmi minisztériuma kitiltaná az autonóm és hálózatba kapcsolt járművekhez fejlesztett kínai szoftvereket az Amerikában használt önvezetős ökoszisztémákból, sajtóértesülések szerint heteken belül kiadhatják a vonatkozó rendeletet.

A kiszivárgott információk alapján a 3. vagy annál magasabb szintű autonómiával bíró járművekre vonatkozna a korlátozás, ami  az önvezetésnek egy olyan foka, ahol  bizonyos feltételek érvényesülése esetén az autót időlegesen „magára hagyhatná" a vezetője.

A tervezet szerint az autógyártóknak, illetve beszállítóiknak igazolniuk kellene, hogy az általuk használt kulcsfontosságú szoftverelemeket nem Kínában fejlesztették. 

A szabályozás értelemben az amerikai utakon tesztelni sem lehet majd kínai vállalatok gyártotta autonóm járműveket.

A Biden-adminisztráció kereskedelmi minisztériuma a Reuters megkeresésére elárulta, hogy a készülő rendeletben konkretizálni fogják a tilalom alá kerülő rendszereket és lehetővé teszik, hogy az ipar szereplői előzetesen véleményezzék a javaslatot. 

Az első egyeztetési kör múlt héten már le is zajlott, melybe az iparág szereplői mellett az EU, az Egyesült Királyság, Németország, Spanyolország, India, Japán és Dél-Koreai kormányának illetékeseit is bevonták 

Nemzetbiztonság vagy protekcionizmus?

Az egyesült államokbeli hatóságok évek óta nemzetbiztonsági kockázatot látnak a kínai telekommunikációs technológiákban. Ezért a  Biden-adminisztráció  idén nyáron újabb korlátozásokat vezetett be a kínai távközlési berendezésgyártó óriáscéggel, Huawei-el szemben.

A fentin túl egy másik, benyújtás előtt álló rendelet szerint azokat a kínai járműveket is kitiltaná az amerikai piacról, amelybe fejlett vezeték nélküli kommunikációra képes modult szereltek.

Az ázsiai ország részről burkolt protekcionizmusként értékelik az ilyen lépéseket, melyeknek a tavasszal megemelt vámokhoz hasonlóan az céljuk, hogy kiszorítsák a kínai autógyártó cégeket az észak-amerikai piacról.

A mostani rendelet kapcsán a washingtoni kínai nagykövetség szóvivője kiemelte, hogy Peking

sürgeti az Egyesült Államokat, hogy komolyan tartsa be a piaci elveket és a nemzetközi kereskedelmi szabályokat, és teremtsen egyenlő versenyfeltételeket. Kína minden országgal szemben határozottan megvédi törvényes jogait és érdekeit.

A nagykövetség szerint egyedül a munkamegosztáson és az együttműködés alapuló tisztességes verseny hozhat technológiai fejlődést az elektromos járművek globalizált iparág.