Rogán Antal, Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter „Vihar, sziget” címmel tartott előadást Tranzit politikai fesztiválon, ahol a magyar gazdaság előtt álló fő kihívásokról beszélt. A tárca vezető kiemelte a munkaalapú gazdaság fontosságát, elmondása szerint

Csak olyan gazdaságban lehet gondolkodni, ahol a cél a foglalkoztatottság maximalizálása.
A miniszter okfejtése szerint csak akkor van bajban a magyar gazdasággal, ha növekedésnek indul a munkanélküliség.  

A magyar adópolitika 

A Rogán által kulcsmutatónak tartott munkanélküliségi ráta tekintetében az EU élmezőnyében van Magyarország, miközben több európai országban csökkent a foglalkoztatottság.  A miniszter szerint a siker kulcsát az adópolitikában kell keresni és „a mi adópolitikánk viszonylag egyszerű”.
A Fideszes képviselő a munkáltatói adóterhek csökkentését látja a kormány adópolitikája kulcsának, ami a foglalkoztatottság magas arányának fenntarthatóságához és a bérek növekedéséhez vezetett. A miniszter szerint ezt jól mutatja, hogy 

15,5 százalékkal csökkentek a béreket érintő terhek, miközben az egykulcsos rendszerre való átállással a személyi jövedelemadót is mérsékelték.

Rogán kiemelte, hogy 2010 és 2023 között
  • a bruttó átlagkeresetek százalékában a korábbi 36 százalékról 46 százalékra emelkedtek,
  • az alsó kvintilisekben nőttek legjobban a bérek,
  • és a minimálbér is jelentősen emelkedett.

Minimálbér és bérminimum

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető politikus szerint ez jól mutatja, hogy a legkevesebbet keresőknek pozíciója a javult legintenzívebben. Ezt jól mutatja, hogy ma 1,1 millióval kevesebb a szegénységben élők száma Magyarországon, mint 2010-ben, ami az uniós országokat nézve az egyik legkedvezőbb változás. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy
mindig ér minket egy támadás, hogy a minimálbér Európában Magyarországon az egyik legalacsonyabb.
Rogán elismerte, hogy valóban az utolsó előtti helyen van az unióban a magyarországi minimálbér, de ez szerinte megtévesztő, mivel hazánkban egy két lépcsőből álló rendszer működik, amiben minimálbér mellett a garantált bérminimum másik komponense – írja az Index.

Utóbbinál az EU-s  középmezőnybe tartozunk, ezért „nem kell szerénykednünk”, ugyanis jóval többen vannak garantált bérminimumon, mint minimálbéren.

Az Orbán-kormány tagja a minimálbért és a garantált bérminimum összezárását a következő két év egyik fontos célkitűzésének nevezte.  

Kiemelt jelentéséggel bír a családpolitika 

A családpolitikára rátérve demográfiai adatokat javítását nevezte az elsődleges célnak a tárcavezető. Kiemelte: 

az elmúlt időszakban háromszorosára nőtt a családtámogatások mértéke, és kormány célja hogy 2026-ig megduplázzák a mostani adókedvezmények mértékét.

Rogán szerint a családok életét nagyban megkönnyítette az energiakiadások mérséklése, a miniszter szerint a lakosság többségét nem érintette  a rezsicsökkentés átalakítása:
  • a családok 85 százaléka semmilyen változást nem érzett,
  • az átlagfogyasztás mértékééig a maradék 15 százalék is megkapja a rezsicsökkentést.

A nemzetközi helyzet fokozódik

A miniszter szerint az európai béke elengedhetetlen feltétele a gazdaság jövőbeli sikerének. Rogán kulcsfontosságú kérdésnek látja, hogy a háborús infláció letörését követően mennyi idő alatt tudják kezelni az ezzel járó kamatváltozásokat.

Rogán elárulta, hogy a békeköltségvetés részeként

Megvizsgálja a kormány egy szakmunkáshitel elindításának lehetőségét a diákhitel mintájára.

Azonban erről még nem hozott végleges döntést a kabinet. 

A miniszter szerint szuverén gazdaságpolitika nélkül nem képzelhető el stabil magyar gazdaság. Az EU viszont aláakarja ásni ezt a szuverenitást, az Európai Bizottság azt várná el a magyar kormánytól, hogy

  • vezessék ki a rezsicsökkentést,
  • térjenek vissza a kétkulcsos adórendszerhez,
  • növeljék az ingatlanadókat
  • és vezessék ki a 13. havi nyugdíjt.

Magyarország készen áll a technológiai váltásra

Az elmúlt időszakban Németországban visszaesett a kereslet az elektromos autók iránt, ami a magyar akkumulátorgyárak termelését is visszavetette. Rogán úgy látja, hogy ettől függetlenül egy-két éven belül végbe fog menni a technológiai váltás, energiatárolás nélkül pedig nem lesz zöldátállás.

A miniszter kiemelte, hogy az elmúlt időszakban jelentősen javult a magyarországi mobilinternet-hozzáférés, így már megvannak a digitális gazdaság feltételei. Eddig is számtalan szolgáltatást digitalizáltak, de szeptemberben elkezdi a kormány a digitális állampolgárság kiépítését. A miniszter elmondta:

Szépen lassan, ha módom lesz rá, elkezdem kivezetni a papíralapú igazolványokat a következő két évben.

Rogán szerint óriási előnyt jelenthet a magyar gazdaságnak, ha hazánkban lesz először digitális igazolvány Európában.

Küszöbön a digitális állampolgárság, egy gombnyomással fizethetünk az államnak

Az év végéig félmillió digitális állampolgárra számít a Miniszterelnöki Kabinetiroda – mondták el az Economx megkeresésére. A DÁP alkalmazás tesztüzeme 2024 nyarán indul, de első körben nem nyilvános, zárt tesztüzemként. Az állampolgárok számára szeptembertől lesz elérhető.