A Morgan Stanley csökkentette a vállalati hitelportfóliója kibocsátásának megvágására vonatkozó várakozásait, mivel a világ túl lassan halad a zöldebb gazdaság felé.

Jessica Alsford, a bank fenntarthatósági vezérigazgató-helyettese a Reutersnek azt mondta, hogy az elektromos járművek értékesítésének lassulása, a bioüzemanyagok késedelmes elterjedése a légi közlekedésben és a finanszírozás, valamint az energiaszektor politikai akadályai csak néhány tényező, amelyek hátráltatják a fejlődést.

Míg az olyan bankok, mint a holland ING, csökkentették egyes ügyfelek hitelezését például az olaj- és gázszektorban, a Morgan Stanley az új célokat megfogalmazó jelentésében már azt közölte, hogy ügyel arra, hogy ezt ne tegye meg túl gyorsan.

A jelenlegi technológiák és politikák nincsenek teljesen összhangban az 1,5 fokkal, az 1,5 és 1,7 közötti tartomány elismeri azokat a kihívásokat, amelyekkel a világgazdaságnak szembe kell néznie, miközben a Párizsi Megállapodáshoz igazodik

– mondta Alsford.

A Párizsi Megállapodás célja, hogy 2050-re jóval 2 fok alá szorítsa az ipari idők óta tapasztalható átlagos hőmérsékleti növekedést.

A bolygószerte tapasztalható rekordhőmérséklet ellenére sok vállalat kibocsátása tovább emelkedik, az ENSZ csütörtöki jelentése szerint a világ átlaghőmérsékletének emelkedése 2100-ra elérheti a 3,1 fokot is.

A Morgan Stanley 2030-ig hat ágazatra tűz ki kibocsátáscsökkentési célokat. A pénzintézet emellett 2019-től 2022-re állította át azt az alapvonalat, amelyről a célokat mérné, mivel az utóbbi év sokkal jobb adatokat mutatott.

Európa ura elismerte, nagy a baj, 100 napot adott az ipar kizöldítésére

Ursula von der Leyen arra figyelmeztette az alelnökét, hogy nem lehetnek naívak, az európai iparnak új stratégiára van szüksége, és 100 napot adott arra, hogy kidolgozza a zöldítést folyamatát. Az is kiderült, hogy a közös európai jövő a Draghi-jelentésben lefektetett több száz milliárd euró értékű hitelfelvételen alapszik.