Az amerikai chipgyártó ON Semiconductor Corp. (Onsemi) júniusban a csehországi Roznov pod Radhostem nevű kisvárost választotta új, 2 milliárd dolláros dolláros gyártási központjául. Azt a Roznovot, amely eddig elsősorban történelmi faházakat bemutató szabadtéri kiállításáról és rummal ízesített édes pitéiről volt ismert.

A Bloomberg szerint amire az amerikai chipgyártó készül, három évtizede a legnagyobb külföldi beruházás a Cseh Köztársaságban.

Az Onsemi a cseh kisvárosban arra készül, hogy chipeket gyártson többek között az elektromos járműipar, illetve a megújuló energiaipar számára, és máris szerződést kötött a Volkswagen konszernnel.

A lap megjegyzi, hogy a beruházás sikere nem csupán a stagnáló cseh gazdaság számára bír téttel, hanem a teljes unió számára is, hogy a kritikus alkatrészekért folytatott globális küzdelemben biztosítani tudja az ellátást.

A készülő csehországi beruházás a következő hét évben a várakozásoknak megfelelően 800 új munkahelyet teremt, és az Onsemi arra is számít, hogy az éves bevétel Roznovban fokozatosan megnégyszereződik a Prágától 350 kilométerre keletre fekvő városban.

Felzárkózni a magyar autóiparhoz

Az első kihívás, hogy a 16 ezer lakosú kisváros miként fog megbirkózni a tervbe vett bővítéssel. Jan Kucera, Roznov polgármestere arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy 300-400 új lakás épül a városban a beruházással összefüggésben, miközben Roznov 85 millió dollárnak megfelelő összeget fordít a helyi utak, a parkolók és a lokális szolgáltatások rendbetételére.

Mindez azt is jelenti, hogy a félvezetők közelebb kerülnek a cseh gazdaság hagyományos motorjának számító autóipar ügyfeleihez, felvéve a kesztyűt a globális ellátási lánc zavaraival, továbbá a rivális kínai autóiparral.

A Bloomberg megemlíti, hogy Csehország a külföldi befektetések terén kezdett elmaradni régiós versenytársaitól, különösen az új technológiák területén. Egy évvel ezelőtt az Intel Corp. Lengyelországot választotta egy 4,6 milliárd dolláros chipösszeszerelő- és tesztelő üzem számára, míg Magyarország lassan az elektromos autók akkumulátorainak európai gyártóközpontjává válik.

Ales Cab, az Onsemi csehországi üzletágának vezetője szerint vállalatuk segít majd betölteni ezt az űrt Csehországban. 

Bődületes pénzből építi fel a világ legnagyobb chipgyárát az Intel

A Biden-adminisztráció 19,5 milliárd dolláros közvetlen támogatásával és 25 milliárd dolláros adókedvezménnyel támogatja az elsőszámú amerikai félvezetőgyártót.

A részletekről ITT írtunk bővebben.